grecja hodowle

Co uprawia i co hoduje się w Grecji?

Grecja jest jednym z najstarszym kierunków wakacyjnych. Bogata flora oraz fauna, ciekawe zabytki i mnóstwo historycznych ciekawostek co roku składania wielu turystów, aby udać się do tego kraju. Zanim jednak to się stanie, warto poznać nieco informacji o tym kraju. Co uprawia i co hoduje się w Grecji? Podpowiadamy.

Grecja – co warto o niej wiedzieć?

Grecja to kraj usytuowany w południowo- wschodniej części Europy, nad Morzem Śródziemnym- Jońskim i Egejskim. Stolicą są Ateny. Powierzchnia kraju wynosi 132,0 tyś. km². Sąsiaduje od północy z Albanią, Macedonią i Bułgarią, od północnego wschodu z Turcją. Linia brzegowa liczy 15 tyś. km. jest silnie rozczłonkowana z licznymi zatokami i półwyspami. Wyspy stanowią 20% powierzchni kraju. Największą wyspą jest Kreta i Eubea, a archipelagi to Sporady, Cyklady Północne i Południowe, Chios, Lesbos, Limnos, Thasos i Samotraka. Grecja umiejscowiona jest w aktywnej strefie sejsmicznej, na której występują wulkany.

Jakie uprawy dominują w Grecji?

Grecja jest krajem przemysłowo-rolniczym. Uprawia się tytoń, pszenicę, kukurydzę, ryż, bawełnę, oliwki, figi, cytrusy i winogrona. Hoduje się owce, kozy, trzodę chlewną. W morzu poławia się gąbki. Grecja jest uboga pod względem występowania surowców mineralnych. Wydobywa się tam rudy żelaza, cynk, ołów, miedź, sól kamienną, węgiel brunatny i marmury. Przemysł skupia się przede wszystkim w aglomeracji ateńskiej. Ulokowane są tutaj huty, rafinerie, fabryki kwasu siarkowego, cementownie. Dużą rolę odgrywa przemysł spożywczy i przetwórstwo owocowo- warzywne.

To jednak nie wszystko. Kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta, przygotowana z niewielkiej ilości składników korzystnych dla zdrowia. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, dużej ilości warzyw – pomidorów, papryki, świeżych ziół – baraniny i ryb oraz orzechów, migdałów oraz serów, w tym fety. 

Warzywa w kuchni greckiej nie są dodatkiem do mięsa, ale pełnoprawnym składnikiem dań głównych lub ich jedynym składnikiem. Dlatego też w Grecji bardzo dużo można znaleźć dań, które wpisują się w zasady kuchni wegetariańskiej. Grecję uznaje się za kraj, który sałatkami stoi. Słynna sałatka grecka to tylko jedna z niezliczonych propozycji podania warzyw.

Zobacz także: https://zdrowienaczasie.pl/jakie-sa-najzdrowsze-narody-na-swiecie/

Dlaczego warto pojechać na wakacje do Grecji?

Wakacje last minute to świetny pomysł dla osób, które chcą tanim kosztem odwiedzić ten kraj. Bogata grecka kuchnia i piękne widoki to nie jedyne powody, dla których dobrze jest tam pojechać. Wakacje tak zorganizowane mogą być bowiem piękną pamiątką na całe życie.

Leave a Comment